Sunday, November 26, 2017

RESEPI AYAM MASAK KURMA

Korma (dari Turki kavurma), juga dieja kormaa, qorma, khorma, atau kurma, adalah hidangan yang berasal dari Asia Tengah yang terdiri daripada daging atau sayur-sayuran tumis dalam sos berempah dibuat dengan yogurt, krim, kacang atau pes biji.

Perkataan "korma" diambil daripada Urdu ḳormā atau ḳormah, yang bermaksud "merebus",berasal seterusnya dari Turki kavurma, bermaksud "daging dimasak".Korma (قورمه dalam Parsi berakar umbi dalam masakan Mughlai India dan Pakistan zaman moden ini.
BAHAN BAHAN
1 ekor ayam dipotong-potong
5 batang lada hijau dibelah jangan putus
2 biji tomato dibelah 4
3 biji kentang dibelah 2
rempah tumis 4 sekawan
1 cawan pati santan
2 paket rempah kurma faiza
air
garam dan gula ikut suka

BAHAN DIKISAR/TUMBUK
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1cm halia
sedikit air asam untuk mengisar

PROSES MASAK
Campurkan bahan-bahan kisar dan serbuk kurma untuk dijadikan pes. Ketepikan

Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga berbau wangi dan masukkan pes kurma tadi. Gaul lagi dan biarkan hingga pecah minyak.  Masukkan potongan ayam tadi dan gaul sebati.

Masukkan air separas ayam dan kacau. Masak hingga ayam separa empuk. Bila ayam separa empuk, masukkan kentang dan kacau lagi. Tambah santan dan kacau sekejap-sekejap.

Bila ayam dan kentang sudah empuk masukkan lada hijau dan tomato. Rasakan masinnya dan biarlah kuah mendidih semula barulah dimatikan apinya.

No comments:

Post a Comment