Korma (dari Turki kavurma), juga
dieja kormaa, qorma, khorma, atau kurma, adalah hidangan yang berasal dari Asia
Tengah yang terdiri daripada daging atau sayur-sayuran tumis dalam sos berempah
dibuat dengan yogurt, krim, kacang atau pes biji.
Perkataan "korma" diambil
daripada Urdu ḳormā atau ḳormah, yang bermaksud "merebus",berasal
seterusnya dari Turki kavurma, bermaksud "daging dimasak".Korma (قورمه dalam Parsi berakar umbi dalam masakan Mughlai India dan Pakistan zaman
moden ini.
BAHAN BAHAN
1 ekor ayam dipotong-potong
5 batang lada hijau dibelah jangan putus
2 biji tomato dibelah 4
3 biji kentang dibelah 2
rempah tumis 4 sekawan
1 cawan pati santan
2 paket rempah kurma faiza
air
garam dan gula ikut suka
BAHAN DIKISAR/TUMBUK
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1cm halia
sedikit air asam untuk mengisar
PROSES MASAK
Campurkan bahan-bahan kisar dan
serbuk kurma untuk dijadikan pes. Ketepikan
Panaskan minyak dan tumis rempah 4
sekawan hingga berbau wangi dan masukkan pes kurma tadi. Gaul lagi dan biarkan
hingga pecah minyak. Masukkan potongan
ayam tadi dan gaul sebati.
Masukkan air separas ayam dan kacau.
Masak hingga ayam separa empuk. Bila ayam separa empuk, masukkan
kentang dan kacau lagi. Tambah santan dan kacau sekejap-sekejap.
Bila ayam dan kentang sudah empuk
masukkan lada hijau dan tomato. Rasakan masinnya dan biarlah kuah mendidih
semula barulah dimatikan apinya.
No comments:
Post a Comment