Sunday, November 26, 2017

RESEPI CENCARU GORENG BERSAMBAL

Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan. Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.

BAHAN BAHAN
3 ekor ikan cencaru belah belakang digaram kunyit dan digoreng
garam, gula dan perasa secukupnya

BAHAN KISAR
10 tangkai cili kering
5 biji lada merah
5 biji bawang merah k
2 biji bawang putih
sedikit belacan
air asam jawa

PROSES MASAK
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.

Tambahkan garam, gula dan perasa mengikut citarasa masing-masing, kacau sebati.

Biarkan sambal tadi mesra dan kacau sekejap-sekejap supaya tidak hangus.

Masukkan ikan cencaru yang digoreng tadi dan gaul dengan sambal secara merata. Bolehlah dihidangkan panas-panas.

No comments:

Post a Comment