Rendang adalah masakan tradisional
Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada masyarakat Melayu,
bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya. Masakan ini disediakan
dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang
sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut
kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut, ketupat nasi, roti
atau diratah makan begitu saja. Kebanyakkan bahagian daging lembu yang
digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang.
Rasa dagingnya yang lembut dan sedap.
Rendang amat popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan
seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti
tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa
selamat, kenduri harijadi dan sebagainya. Masakan ini sangat digemari di semua
kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat, Indonesia juga di Malaysia
khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di Negeri Perak
BAHAN BAHAN
500 gram daging dipotong nipis
1 cawan santan
2 sudu besar kerisik
garam dan gula secukup rasa
BAHAN HIRIS
3 batang serai
sedikit lengkuas
3 helai daun kunyit
5 biji bawang merah
BAHAN KISAR
16 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
sedikit lengkuas
sedikit kunyit hidup
4 batang serai
PROSES MASAK
Panaskan minyak, tumis bahan-bahan
hiris diikuti bahan-bahan kisar hingga naik bau
Masukkan daging dan tambah sedikit
air. Kacau sebati dan masak hingga daging empuk.
Masukkan santan diikuti kerisik,
garam dan gula secukup rasa. Kacau lagi.
Masak dengan api sederhana hingga
rendang agak garing. Sedia dihidangkan bersama nasi minyak, nasi putih, lemang,
ketupat palas atau ketupat nasi.
No comments:
Post a Comment