Sunday, November 26, 2017

RESEPI DAGING RENDANG PEDAS LEBIH

Rendang adalah masakan tradisional Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada masyarakat Melayu, bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya. Masakan ini disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakkan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang.

Rasa dagingnya yang lembut dan sedap. Rendang amat popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri harijadi dan sebagainya. Masakan ini sangat digemari di semua kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat, Indonesia juga di Malaysia khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di Negeri Perak
BAHAN BAHAN
500 gram daging dipotong nipis
1 cawan santan
2 sudu besar kerisik
garam dan gula secukup rasa

BAHAN HIRIS
3 batang serai
sedikit lengkuas
3 helai daun kunyit
5 biji bawang merah

BAHAN KISAR
16 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
sedikit lengkuas
sedikit kunyit hidup
4 batang serai

PROSES MASAK
Panaskan minyak, tumis bahan-bahan hiris diikuti bahan-bahan kisar hingga naik bau

Masukkan daging dan tambah sedikit air. Kacau sebati dan masak hingga daging empuk.

Masukkan santan diikuti kerisik, garam dan gula secukup rasa. Kacau lagi.

Masak dengan api sederhana hingga rendang agak garing. Sedia dihidangkan bersama nasi minyak, nasi putih, lemang, ketupat palas atau ketupat nasi.

No comments:

Post a Comment