BAHAN BAHAN
600 gram daging dihiris ikut suka
600 gram daging dihiris ikut suka
sedikit halia
kicap pekat
gula apong/manisan
segenggam kismis - rendam, tumbuk
lumat
kicap masin secukup rasa
BAHAN DIKISAR/TUMBUK
kulit kayu manis
buah pelaga
bunga cengkih
bunga lawing
15 tangkai cili kering
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
air asam jawa secukupnya
PROSES MASAK
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga
cengkih dan bunga lawang dicuci, ditoskan dan digoreng tanpa minyak. Tumbuk
agak lumat. Kisar bahan-bahan tumbuk ini bersama cili kering, bawang merah,
bawang putih, halia bersama-sama air asam jawa hingga hancur.
Gaulkan hirisan daging bersama gula
apong dan kicap pekat. Perap seketika.
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan
kisar hingga naik bau. Masukkan daging yang telah diperap tadi dan kacau
sebati.
Tambahkan sedikit air air dan kicap
masin secukupnya. Masak hingga daging empuk dan kuah memekat.
Masukkan kismis yang ditumbuk tadi
dan gaul sebati. Biarkan seketika di atas api dengan dikacau sekali sekala.
Sedia dimakan bersama nasi impit,
ketupat, nasi putih atau nasi minyak.
No comments:
Post a Comment