Sunday, November 26, 2017

RESEPI MASAK LEMAK UDANG GALAH SEPIT BIRU

Masak lemak ialah sejenis masakan Melayu yang mempunyai asal-usul tradisi nusantara dalam pembikinannya. Jenis juadah ini terkenal di negara rumpun Melayu nusantara iaitu Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapura.

Masak lemak ialah sinonim dengan masakan yang menggunakan santan kelapa dan jenis makanan ini merangkumi penggunaan daging dan sayuran. Walaupun, masak lemak dikaitkan dengan masakan gulai yang berkuah cair tetapi terdapat juga jenis yang berkuah pekat, bergantung kepada kepekatan dan penggunaan santan serta air dalam masakan.

Variasi masak lemak juga terdiri daripada jenis yang pedas, tidak pedas, savori ataupun manisan. Walau bagaimanapun, masakan manisan yang berasaskan kuah santan lebih dikenali sebagai pengat atau bubur santan berbanding masak lemak. Kini, masakan ini turut mengubah daripada penggunaan santan kepada penggunaan susu terutamanya susu cair atau susu sejat atas sebab-sebab kesihatan ataupun kemudahan untuk mendapatkan barang-barang masakan.

Penggunaan atau kaedah masak lemak ini sangat lazim pada budaya yang asal-usulnya di kawasan yang banyak menggunakan pokok kepala dalam kehidupan dan pemakanan seharian seperti orang Minang, orang Jawa, orang Pantai Timur Malaysia dan mereka yang duduk berhampiran sawah serta pantai.
BAHAN BAHAN
4 ekor udang galah
9 biji cili api - kalau nak pedas boleh tambah lagi
5 batang serai dititik
sedikit air asam jawa
200 ml santan
air secukupnya
garam

BAHAN DIKISAR/TUMBUK
1 biji bawang besar
1 biji bawang putih
1 biji bawang merah
sedikit halia
sedikit kunyit hidup
sedikit belacan

PROSES MASAK

Tumiskan bahan-bahan kisar dan serai hingga naik bau. Masukkan air asam jawa dan air mengikut citarasa. Kacau sebati.

Masukkan santan dan kacau lagi. Bila kuah sudah menggelegak masukkan udang galah yang telah siap disiang tadi.

Kacau dan biarkan udang galah tadi masak. Rasakan masin secukup rasa dan matikan api.

No comments:

Post a Comment