Kukus atau stim ialah istilah
teknikal untuk fasa gas bagi air yang terbentuk apabila air mendidih. Secara
teknikal, dalam sebutan kimia dan fizik, kukus adalah halimunan dan tidak boleh
dilihat; walau bagaimanapun, dalam bahasa seharian kata ini kerap digunakan
untuk merujuk kabus atau aerosol titisan air yang terbentuk kerana wap air ini
memeluwap pada kehadiran udara (lebih sejuk). Pada tekanan lebih rendah,
seperti di atmosfera atas atau di puncak pergunungan tinggi, air mendidih pada
suhu lebih rendah daripada 100 °C (212 °F) nominal pada suhu dan tekanan
piawai. Jika dipanaskan dengan lanjut, air menjadi kukus superpanas.
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan siakap
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh tepung jagung
1/2 camca teh lada sulah
BAHAN SOS
3 camca besar jus limau kasturi
1 1/2 camca besar minyak masak
1 1/2 camca teh gula
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh tepung jagung
1/2 camca teh serbuk pati ikan bilis atau 1/2 kiub pati ikan bilis maggi
BAHAN DIHIRIS
5 – 10 biji cili padi
2 batang serai
1/2 kuntum bunga kantan
1 helai daun limau purut
1/2 inci halia muda.
2 ulas bawang putih
PROSES MASAK
Ikan dicuci bersih dan lumurkan dgn garam, tepung jagung dan serbuk lada sulah. Ketepikan sementara membuat sosnya.
Dalam satu bekas satukan kesemua bahan sos
Panaskan kukusan dan sediakan bekas tahan panas. Letak ikan tadi ke dalam bekas tahan panas dan tuangkan sosnya rata termasuk bahagian dalam belahan perutnya. Kukus kurang lebih 10 minit bergantung pada saiz ikan atau apa bila daging ikan bertukar menjadi putih. Siap untuk dihidangkan dgn nasi hangat.
No comments:
Post a Comment