Sos asam manis adalah saus yang
berasal dari masakan Tionghoa, dibuat dari air, cuka, sos tomato, gula, garam,
dan tepung sebagai pengental yang dimasak di atas penggorengan. Tepung yang
digunakan untuk pengental umumnya tepung sagu atau tepung kentang.
BAHAN BAHAN
500 gm daging kambing di hiris
8-10 tangkai cili kering
2 batang serai
sedikit lengkuas
sedikit halia
garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR
sedikit air untuk mengisar
2 sudu besar ketumbar kisar
1 sudu kecil jintan kasar kisar
1 sudu kecil jintan halus kisar
2 keping asam keping dihiris
PROSES MASAK
Kisar lada kering, serai, lengkuas dan halia tetapi jangan terlalu halus.
Perapkan daging kambing tadi dengan bahan-bahan kisar, ketumbar, jintan kasar dan jintan halus sekurang-kurangnya 1 jam atau kalau hendak lagi sedap semalaman.
Panaskan minyak dan tumis perapan daging kambing tadi bersama hirisan asam keping.
Masukkan 1 cawan air dan masak dengan cara merenih hingga daging empuk.
Rasakan masin dan manisnya secukup rasa. Masak hingga kuah menjadi pekat.
No comments:
Post a Comment