KARI
Kari ialah nama untuk berbagai-bagai
hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia,
Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia
Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India merupakan salah
satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "Se-Asia".
Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh penjajah-penjajah British di India
pada abad ke-18. Walaupun demikian, hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika
Syarikat jarang dipanggil sedemikian dalam bahasa asli
RESEPI KARI KAMBING TANPA SANTAN
BAHAN BAHAN
400 gram daging kambing
7 biji bawang merah dihiris
rempah tumis
1 paket kecil rempah kari daging
Babas
1/2 paket kecil rempah kari ikan
Babas
3 biji kentang - potong 4
sedikit air asam jawa
garam, gula secukupnya
air secukupnya
BAHAN DIKISAR
9 tangkai cili kering
3 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
sedikit halia
PROSES MASAK
Tumis hirisan bawang bersama rempah
tumis hingga naik bau. Masukkan
bahan-bahan kisar bersama rempah kari kacau sebati.
Bila bahan-bahan tadi sudah pecah
minyak, masukkan sedikit air asam dan kacau lagi.
Tambahkan garam dan gula secukupnya.
Kacau lagi.
Bila sudah naik bau, masukkan daging
kambing. Gaulkan bersama bahan-bahan tumis dan masukkan air. Masak hingga kuah
mendidih dan masukkan kentang ke dalamnya. Bila kentang dan daging kambing
empuk bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment