SAMBAL
Sambal ialah sos yang diperbuat
daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain
seperti garam, cuka dan belacan.
Sambal ialah salah satu hidangan
istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang
berasal dari berbagai-bagai daerah.
RESEPI TONGKOL GORENG SAMBAL
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan tongkol - potong bulat
1 biji bawang besar dihiris bulat
sedikit belacan dikisar
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukupnya
sedikit air asam
BAHAN DIKISAR
9 tangkai cili kering
3 batang lada merah
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
PROSES MASAK
Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit
dan sedikit kunyit. Goreng dan ketepikan.Dengan minyak lebihan gorengan ikan
tadi tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan air asam jawa. Kacau sebati.
Rasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan ikan yang sudah digoreng
tadi dan gaulkan dengan sambal hingga mesra.
Masukkan hirisan bawang besar dan
gaul sebati. Biar bawang sederhana layu bolehlah dimatikan apinya.
No comments:
Post a Comment