Sunday, November 26, 2017

RESEPI TERUNG GORENG BERLADA

Terung atau brinjal ialah tumbuhan yang tergolong dalam keluarga Solanaceae dan genus Solanum. Ia berasal dari India dan Sri Lanka, dan amat berkait dengan tomato dan ubi kentang. Terung biasanya digunakan sebagai sayur untuk masakan. Nama botaninya Solanum melongena.
BAHAN BAHAN
4 batang terung potong ikut suka
garam, gula dan perasa ikut suka

BAHAN DIKISAR/TUMBUK
4 batang cili merah
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
sedikit belacan
sedikit udang kering.
sedikit asam jawa dicampur sewaktu mengisar

PROSES MASAK
Panaskan minyak dan goreng terung separa layu. Toskan minyaknya dan ketepikan.

Dengan lebihan minyak tadi tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau. Masukkan garam, gula dan perasa ikut citarasa. Kacau sebati.

Masukkan terung yang telah digoreng tadi dan gaul dengan sambal secara merata. Sedia untuk dimakan dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment