Terung atau brinjal ialah tumbuhan
yang tergolong dalam keluarga Solanaceae dan genus Solanum. Ia berasal dari
India dan Sri Lanka, dan amat berkait dengan tomato dan ubi kentang. Terung
biasanya digunakan sebagai sayur untuk masakan. Nama botaninya Solanum
melongena.
BAHAN BAHAN
4 batang terung potong ikut suka
garam, gula dan perasa ikut suka
BAHAN DIKISAR/TUMBUK
4 batang cili merah
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
sedikit belacan
sedikit udang kering.
sedikit asam jawa dicampur sewaktu
mengisar
PROSES MASAK
Panaskan minyak dan goreng terung
separa layu. Toskan minyaknya dan ketepikan.
Dengan lebihan minyak tadi tumis bahan-bahan
kisar hingga naik bau. Masukkan garam, gula dan perasa ikut citarasa. Kacau
sebati.
Masukkan terung yang telah digoreng
tadi dan gaul dengan sambal secara merata. Sedia untuk dimakan dengan nasi
panas.
No comments:
Post a Comment