Monday, December 18, 2017

RESEPI IKAN GELAMA MASAK KUNYIT

IKAN GELAMA
Ikan Gelama Papan atau nama saintifiknya Nibea soldado merupakan ikan air masin. Ikan Gelama Papan boleh ditemui dipersisiran berpasir termasuk Sabah dan Sarawak.

Ikan ini berwarna perak dan bergerak dalam kumpulan yang besar. Ikan ini berhabitat di persisiran pantai dan juga kawasan muara. Ikan ini biasanya bersaiz sederhana dalam lingkungan 1.5kg kebawah. Biasanya ikan ini dijadikan ikan masin dan menjadi makanan kegemaran rakyat Malaysia

Ikan Gelama Pisang / Gelama Bongkok atau nama saintifiknya Chrysochir aureus merupakan ikan air masin. Ikan Gelama Pisang boleh ditemui dipersisiran berpasir termasuk Sabah dan Sarawak.

RESEPI IKAN GELAMA MASAK KUNYIT


BAHAN BAHAN
3 ekor ikan gelama saiz sedang
2 batang serai - dititik
3 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbul
1 sudu kecil serbuk lada putih - tumbuk
3 inci halia -  diketuk
1 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit bancuhan air asam jawa
Air secukupnya
Gula dan garam

PROSES MASAK
Tumis bawang merah,bawang putih halia dan serai hingga kekuningan. Masukkan serbuk kunyit dan kacau rata.


Masukkkan ikan dan gaul rata.Kemudian masukkan air dan bancuhan asam jawa.Tutup seketika. Perasakan dengan garam dan gula serta masukkan lada putih.Biarkan sehingga kuah agak pekat dan masak.Tutup api.

No comments:

Post a Comment