Ikan Haruan ialah sejenis ikan air tawar jenis
karnivor. Ia merupakan spesies asli hutan hujan tropika boleh hidup dalam air
payau dan biasa didapati di negara-negara rantau Asia Tenggara. Ia terbahagi
kepada dua jenis iaitu bersaiz besar dinamakan Ikan Toman (Channa melanostoma)
dan yang kecil ikan haruan (Channa striatus).
Terdapat 30 spesies ikan haruan di dunia dengan
lapan jenis terdapat di Sarawak, dua di Sabah dan empat di Semenanjung
Malaysia. Ikan Toman, Bujuk dan Haruan adalah dalam satu keluarga tetapi
berlainan spesies.
Ikan Haruan dewasa
menunjukkan perlakuan monogami selain mempunyai daya penguasaan wilayah yang
cukup kukuh. Ikan Haruan boleh hidup dalam air yang bertakung, bergerak
perlahan, cetek dan berlumpur. Bagaimanapun, kebiasaannya Haruan boleh didapati
di kolam, sungai, tasik, terusan pertanian, sawah dan muara sungai. Berat
kebiasaannya ikan Haruan hanyalah sekitar satu kilogram.
RESEPI IKAN HARUAN
MASAK STIM
BAHAN
BAHAN STIM
2 inci Halia
5 Biji cili padi -
Hiris
cendawan bulat ikut
suka
1 batang serai - di
ketuk
1 sudu kecil lada
putih
SOS IKAN
6 biji bawang putih
(potong cincang)
5 sudu sos tiram
PROSES MASAK
Sediakan dulu pengukus lagi elok panaskan
dulu....ikan haruan yang telah siap di basuh tadi lumurkan dgn garam dan aklau
ada limau nipis lagi elok.
Susun ikan haruan tu dalam bekas yg sesuai dan bubuh
sedikit shj air. taburkan halia + cili +
serai dan lada sulah. kukus ikan haruan dalam 40 minit dgn api sederhana..bila dah 30
minit buka pengukus dan taburkan cendawan bulat tadi dan tutup semula pengukus
PENYEDIAAN SOS
Panskan minyak dgn kuantiti yg sedikit, masukan
bawang putih kacau sampai warna keemasan.
kemudian tuangkan sos tiram tadi...kacau dgn api yg kecil..jgnla kecik sgt nanti lambat pulak nak masaknyer nanti.
ambik 1 sudu dan siram sedikit dekat atas ikan stim yg dah siap
kemudian tuangkan sos tiram tadi...kacau dgn api yg kecil..jgnla kecik sgt nanti lambat pulak nak masaknyer nanti.
ambik 1 sudu dan siram sedikit dekat atas ikan stim yg dah siap
No comments:
Post a Comment