UDANG GALAH
Terdapat lebih
daripada 100 spesis udang
air tawar dari Genus
Macrobrachium di seluruh dunia. Namun begitu , Udang Galah hanya boleh
dijumpai secara asli di perairan
yang mempunyai hubungan
dengan laut seperti sungai
dan juga di kawasan muara sungai. Ia tidak terdapat di perairan
yang terkepung seperti tasik, lombong
dan paya tetapi beberapa spesis lain
seperti udang gantung boleh dijumpai di perairan
seperti itu. Kebanyakkannya memerlukan
kawasan air payau untuk pembiakkan seperti
Udang Galah tetapi ada sebahagian daripadanya seperti udang gantung
yang boleh membiak dalam air tawar. Beberapa spesis lebih suka kepada air yang jernih dan ada juga yang suka mendiami
kawasan berair keruh seperti Udang Galah.
RESEPI UDANG GALAH MASAK TELUR MASIN
BAHAN BAHAN
400 gm udang Galah
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
3 sudu besar butter
3 biji bwg putih - di cincang
9 - 10 bj cili padi - dihiris serong
2 tangkai daun kari
1 biji telur masin + 1 bj kuning telur - direbus hingga masak
1 sudu kecil gula
5 sudu besar susu segar
PROSES PENYEDIAAN
Asingkan telur masin dari kulit dan hancurkan.
Ketepikan. Udang dibersihkan dan digaul dgn garam dan
serbuk kunyit.
Goreng sekejap sehingga udang berubah warna.
Angkat dan ketepikan (buangkan semua lebihan minyak) Panaskan butter dlm kuali
kemudian tumis bawang putih, cili padi dan daun kari.
Panaskan kuali masukkan butter, tumis bawang
putih,daun kari dan cili padi hingga wangi dan masukkan telur masin yg
dihancurkan tadi. Kemudian masukkan susu segar dan gula.
Kacau rata dan masukkan udang. Kacau lagi. Masak
seketika, kemudian bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment