Wednesday, December 20, 2017

RESEPI KETAM MASAK CILI

Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae).

Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m.

RESEPI KETAM MASAK CILI

BAHAN BAHAN
3 ekor ketam Bakau dibersihkan
1 batang serai di titik
3 sudu besar sos cili
garam dan gula secukup rasa
1 pokok daun ketumbar ~ dihiris

BAHAN KISAR
13 tangkai cili kering kisar
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inc halia
sedikit belacan  

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan kisar hingga harum dan pecah minyak Tambahkan air jika terlalu kering

Masukkan serai dan sos cili. Masak hingga kuah pekat dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa


Masukkan ketam dan biarkan ketam masak dan empuk. Taburkan hirisan daun ketumbar Tutup api dan hidangkan

No comments:

Post a Comment