Sotong ialah
sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang.
BAHAN BAHAN
- 500gm kg sotong - cuci bersih dan potong
- 2 biji bawang besar - belah 4
- 2 biji tomato - belah 4
- 2 batang serai - di titik
- 3 biji ubi kentang - belah 4
- minyak untuk menumis
- santan secukupnya
- air secukupnya
- garam secukup rasa
BAHAN KISAR
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 inc kunyit hidup
- 2 inc halia
- 5 tangkai cili merah
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan minyak. Tumiskan bahan kisar hingga harum dan terbit minyak
- Kemudian masukkan bawang besar, serai, ubi kentang, tomato, sotong santan dan air. Kacau biar sebati. Kemudian renihkan dan sesekali di kacau supaya santan tidak pecah minyak
- Perasan dengan garam. Sedia di hidangkan
No comments:
Post a Comment