Telur ikan ialah
telur dalaman yang matang dalam ovari, atau dilepaskan sebagai telur di luar
bagi ikan dan sesetengah haiwan marin seperti udang, kekapis dan landak laut.
Sebagai makanan laut, telur ikan digunakan sebagai bahan masakan dalam
kebanyakan juadah mahupun dimakan secara mentah. Telur bagi haiwan laut,
seperti ikan lumpsucker, hake dan salmon, merupakan sumber terbaik bagi asid
lemak omega-3. Telur ikan sturgeon atau ikan lain merupakan produk yang
digunakan untuk menghasilkan kaviar.
RESEPI TELUR IKAN GORENG
KUNYIT
BAHAN
BAHAN
300gm telur ikan ~
bersihkan dan toskan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh kunyit
serbuk
1 labu bawang besar
~ dihiris bulat
2 ulas bawang putih
~ dihiris nipis
2 biji cili
merah/hijau ~ dipotong serong
2 tangkai daun kari
1/2 sudu besar
serbuk cili kasar
PROSES MASAK
Gaul telur dgn
garam dan serbuk kunyit.
Panaskan sedikit
minyak dan goreng telur ikan hingga masak/garing. Masukkan kesemua bahan bahan
lain dan goreng sekejap.Angkat dan hidangkan dgn nasi panas.
No comments:
Post a Comment