IKAN GELAMA
Ikan Gelama Papan atau nama
saintifiknya Nibea soldado merupakan ikan air masin. Ikan Gelama Papan boleh
ditemui dipersisiran berpasir termasuk Sabah dan Sarawak.
Ikan ini berwarna perak dan bergerak
dalam kumpulan yang besar. Ikan ini berhabitat di persisiran pantai dan juga
kawasan muara. Ikan ini biasanya bersaiz sederhana dalam lingkungan 1.5kg
kebawah. Biasanya ikan ini dijadikan ikan masin dan menjadi makanan kegemaran
rakyat Malaysia
Ikan Gelama Pisang / Gelama Bongkok
atau nama saintifiknya Chrysochir aureus merupakan ikan air masin. Ikan Gelama
Pisang boleh ditemui dipersisiran berpasir termasuk Sabah dan Sarawak.
RESEPI IKAN GELAMA MASAK ASAM
2ekor ikan Gelama saiz sederhana
3 ulas bawang merah yang dihiris kasar
3 ulas bawang putih yang dihiris kasar
1 biji bawang besar dihiris kasar
5 biji cili merah yang dihiris kasar
5 Biji cili Merah
1 jari halia atau dalam seinci halia dihiris kasar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 cawan perahan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa.
PROSES MASAK
Panaskan 2 sudu minyak dan masukkan semua bahan tadi kecuali ikan gelama dan air asam jawa sehingga naik bau.
Kemudian masukkan air asam jawa dan lepas tu masukkan ikan gelama yang telah digoreng tadi. Siap untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment