Monday, December 18, 2017

RESEPI IKAN GELAMA MASAK ASAM

IKAN GELAMA
Ikan Gelama Papan atau nama saintifiknya Nibea soldado merupakan ikan air masin. Ikan Gelama Papan boleh ditemui dipersisiran berpasir termasuk Sabah dan Sarawak.

Ikan ini berwarna perak dan bergerak dalam kumpulan yang besar. Ikan ini berhabitat di persisiran pantai dan juga kawasan muara. Ikan ini biasanya bersaiz sederhana dalam lingkungan 1.5kg kebawah. Biasanya ikan ini dijadikan ikan masin dan menjadi makanan kegemaran rakyat Malaysia

Ikan Gelama Pisang / Gelama Bongkok atau nama saintifiknya Chrysochir aureus merupakan ikan air masin. Ikan Gelama Pisang boleh ditemui dipersisiran berpasir termasuk Sabah dan Sarawak.

RESEPI IKAN GELAMA MASAK ASAM 



BAHAN BAHAN
2ekor ikan Gelama  saiz sederhana
3 ulas bawang merah yang dihiris kasar
3 ulas bawang putih yang dihiris kasar
1 biji bawang besar dihiris kasar
5 biji cili merah yang dihiris kasar
5 Biji cili Merah
1 jari halia atau dalam seinci halia dihiris kasar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 cawan perahan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa.

PROSES MASAK
Panaskan 2 sudu minyak dan masukkan semua bahan tadi kecuali ikan gelama  dan air asam jawa sehingga naik bau.

Kemudian masukkan air asam jawa dan lepas tu masukkan ikan gelama  yang telah digoreng tadi. Siap untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment