Monday, December 18, 2017

RESEPI IKAN GELAMA MASAK LEMAK

IKAN GELAMA
Ikan Gelama Papan atau nama saintifiknya Nibea soldado merupakan ikan air masin. Ikan Gelama Papan boleh ditemui dipersisiran berpasir termasuk Sabah dan Sarawak.

Ikan ini berwarna perak dan bergerak dalam kumpulan yang besar. Ikan ini berhabitat di persisiran pantai dan juga kawasan muara. Ikan ini biasanya bersaiz sederhana dalam lingkungan 1.5kg kebawah. Biasanya ikan ini dijadikan ikan masin dan menjadi makanan kegemaran rakyat Malaysia

Ikan Gelama Pisang / Gelama Bongkok atau nama saintifiknya Chrysochir aureus merupakan ikan air masin. Ikan Gelama Pisang boleh ditemui dipersisiran berpasir termasuk Sabah dan Sarawak.


RESEPI IKAN GELAMA MASAK LEMAK
BAHAN BAHAN
400gm ikan Gelama  - siang bersihkan dan toskan
20 biji cili api
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 batang serai (dititik)
sedikit asam keping/ air asam jawa
100ml santan pekat (tambahkan dengan air) atau 1 kotak santan adabi 

PROSES PENYEDIAAN
Tumbuk cili api, bawang merah, bawang putih sampai hancur. Titik kan serai

Masukkan semua bahan yang ditumbuk/serai ke dalam periuk bersama-sama dengan santan dan juga ikan. Jangan lupa masukkan asam keping.Kemudian masukkan garam dan serbuk kunyit ikut rasa

Kacau selalu jangan sampai pecah minyak, masak sehingga ikan masak boleh lah tutup kan api.

No comments:

Post a Comment