SOTONG
Sotong ialah
sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang.
RESEPI SOTONG MASAK SAMBAL
BAHAN BAHAN
400 gram sotong
1 batang serai,
diketuk
1 biji bawang
besar, hiris nipis
2 senduk minyak
masak
1 sudu besar sos
tiram
1/2 cawan air asam
jawa
Garam dan gula
secukup rasa
BAHAN UNTUK CILI KISAR:
15-18 biji cili
kering, dipotong, buang biji dan rebus
3 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 batang serai,
hiris nipis
1 inci halia
1 biji bawang besar
PROSES MASAK
Gaulkan sotong dengan kunyit dan garam Panaskan
minyak dan goreng sotong sehingga 3/4 masak. Angkat dan toskan.
Jika ada lebihan minyak tuangkan di dalam bekas.
Dengan menggunakan minyak yang sama tumis bawang merah, bawang putih dan cili
padi sehingga naik bau.
Kemudian perahkan limau nipis dan masukkan sedikit
serbuk pati ikan bilis Maggi secukupnya. Masukkan pula sotong yang telah
digoreng dan juga bawang besar. Gaulkan seketika sehingga sotong masak
sepenuhnya.
No comments:
Post a Comment