Thursday, December 21, 2017

RESEPI BELUT MASAK RICA RICA

Belut (Anguilliformes) merupakan sejenis order ikan yang mempunyai badan panjang tanpa anggota tangan atau kaki. Terdapat 4 suborder, 19 famili, 110 genus dan 400 spesies belut. Kebanyakannya merupakan pemangsa

Belut tinggal di dalam air, kebanyakannya di laut. Cuma famili Anguillidae tinggal di kawasan air tawar. Sesetengah belut suka bersempunyi di dasar laut (sehingga 4000 m bagi famili Synaphobranchidae), manakala yang lain rajin berenang.

RESEPI BELUT MASAK RICA RICA
BAHAN BAHAN
500 gram belut
1 biji limau nipis (ambil airnya)
1 sk garam

BAHAN SAMBAL
2 helai daun limau purut
1 biji buah tomato
1/2 sk garam
1/2 sk lada putih
1/2 sk gula pasir
2 batang daun bawang, potong tipis
Sedikit air
minyak goreng secukupnya (untuk menumis)

BAHAN KISAR
5 buah bawang merah
3 siung bawang putih
2 buah Cili Meran Besar
6 biji cili padi
1 cm kunyit
2 cm Halia
1 batang serai, memarkan

PROSES MASAK
Bersihkan belut buang kepaladan ekor dan nisi perut. lumuri dengan air limau nipis dan juga garam. Biarkan seketika.

Setelah itu panaskan minyak masak, kemudian tumis bahan sambal , lalu tambahkan daun limau purut hingga naik bauh dan pecah minyak. Masukan ikan belut gaul rata.

Masukan bahan kisar, garam, Lada putih serta gula pasir, gaul hingga rata, kemudian letakkan sedikit air dan gaul sekali lagi.


Masukan buah tomato yang telah dipotong kecil . Angkat dan siap disajikan.

No comments:

Post a Comment