Telur ikan ialah
telur dalaman yang matang dalam ovari, atau dilepaskan sebagai telur di luar
bagi ikan dan sesetengah haiwan marin seperti udang, kekapis dan landak laut.
Sebagai makanan laut, telur ikan digunakan sebagai bahan masakan dalam
kebanyakan juadah mahupun dimakan secara mentah. Telur bagi haiwan laut,
seperti ikan lumpsucker, hake dan salmon, merupakan sumber terbaik bagi asid
lemak omega-3. Telur ikan sturgeon atau ikan lain merupakan produk yang
digunakan untuk menghasilkan kaviar.
RESEPI TELUR IKAN GORENG
BEREMPAH
300gm telur ikan
1 sudu air limau
nipis
1 sb serbuk kari
1 sb cili mesin
1 sk serbuk kunyit
1/2 sk garam halus
sedikit air
sedikit daun kari
(optional)
minyak utk
menggoreng
PROSES MASAK
Masukkan kesemua
bahan kecuali telur ikan dan minyak ke dalam sebuah bekas dan gaul sebati
hingga menjadi pes.
Masukkan telur ikan
dan gaul hingga sebati dan perap lebih kurang 1/2 jam. Panaskan minyak dan
goreng lah telur ikan (termasuk daun kari) hingga masak.
No comments:
Post a Comment