Friday, December 22, 2017

RESEPI KUIH KERIA

Kuih keria (atau kuih gelang) merupakan sejenis kuih tradisional Melayu. Berasaskan keledek dengan campuran tepung, gula dan garam. Ia dicanai dan dibentuk seperti cincin ataupun gelang tangan. Biasanya, kuih ini disaluti dengan gula mahupun cairan gula (gula cair).  Kuih ini sering dijamah dan dihidang ketika sarapan dan waktu minum petang.
RESEPI KUIH KERIA
BAHAN BAHAN
500gram ubi keledek oren / putih
tepung gandum – 1cawan
tepung beras – 1 sudu besar
soda bikarbonat – 1/2 sudu teh

SIRA GULA MELAKA
2 keping gula melaka
1 sudu besar gula putih
1 cawan air
1 sudu besar gula batu 
1 sudu besar gula merah 

PROSES BUAT KUIH
Kopek keledek , potong sederhana besar dan rebus dengan sedikit garam sehingga empuk. Angkat keledek , toskan airnya

Lenyekkan keledek kemudian satukan dengan tepung gandum , tepung beras dan soda bikarbonat . Gaul sebati

Bulat-bulatkan adunan dan tebuk tengah macam kuih donat

Goreng dengan minyak yang banyak dan toskan

PROSES BUAT SIRA GULA MELAKA
Satukan semua bahan dalam kuali dan biarkan sehingga gula berbuih mendidih baru masukkan kuih keria dan gaul semuanya sehingga semua tersalut gula

Agak-agak gula dah mula berat angkat kuih dan toskan baki gula yang berlebihan dengan tapis

Pisahkan kuih segera jangan bagi melekat .

Biarkan kuih menjadi sedikit sejuk untuk rasa yang lebih sedap

No comments:

Post a Comment