IKAN KEMBUNG
Kembung adalah nama sekelompok ikan
laut yang tergolong ke dalam marga Rastrelliger, suku Scombridae. Meskipun
bertubuh kecil, ikan ini masih dalam keluarga sama dengan tenggiri, tongkol,
tuna, madidihang, dan makerel.
Kembung termasuk ikan pelagis kecil
yang memiliki nilai ekonomi menengah, sehingga terhitung sebagai komoditas yang
cukup penting bagi nelayan lokal. Kembung biasanya dijual segar atau diproses
menjadi ikan pindang dan ikan asin yang lebih tahan lama. Ikan kembung yang
masih kecil juga sering digunakan sebagai umpan hidup untuk memancing cakalang.
RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK TEMPOYAK
BAHAN BAHAN
3 ekor ikan kembung
4 sudu besar tempoyak
8-10 biji cili padi merah (ikut suka kepedasan
masing-masing)
1 inci kunyit hidup
3-4 cawan air (agak-agak pekat yang korang
nak)
Secekak daun kesum
Sedikit garam
PROSES PENYEDIAAN
Tumbukkan cili padi dan kunyit hidup. Jangan
terlalu hancur. Kemudian masukkan tempoyak dan ditumbuk bersama cili dan kunyit
supaya bergaul rata.
Masukkan ikan, air dan bahan yang ditumbuk
tadi ke dalam periuk. Masukkan juga garam secukup rasa. Masak dengan api
perlahan sehingga kuah menggelegak dan ikan masak.Setelah menggelegak, masukkan
daun kesum. Masak sekejap dalam 2-3 minit. Sedia untuk dimakan.
Masukkan jus asam jawa, kacau rata dan
perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Bila pekat, masukkan bawang besar
dan ikan goreng. Gaul rata dan masak hingga sedikit kering. Rasa dan jika ok
boleh matikan api. Tabur dengan hirisan daun kucai sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment