Ikan Haruan ialah
sejenis ikan air tawar jenis karnivor. Ia merupakan spesies asli hutan hujan
tropika boleh hidup dalam air payau dan biasa didapati di negara-negara rantau
Asia Tenggara. Ia terbahagi kepada dua jenis iaitu bersaiz besar dinamakan Ikan
Toman (Channa melanostoma) dan yang kecil ikan haruan (Channa striatus).
Terdapat 30 spesies
ikan haruan di dunia dengan lapan jenis terdapat di Sarawak, dua di Sabah dan
empat di Semenanjung Malaysia. Ikan Toman, Bujuk dan Haruan adalah dalam satu
keluarga tetapi berlainan spesies.
Ikan Haruan dewasa
menunjukkan perlakuan monogami selain mempunyai daya penguasaan wilayah yang
cukup kukuh. Ikan Haruan boleh hidup dalam air yang bertakung, bergerak
perlahan, cetek dan berlumpur. Bagaimanapun, kebiasaannya Haruan boleh didapati
di kolam, sungai, tasik, terusan pertanian, sawah dan muara sungai. Berat
kebiasaannya ikan Haruan hanyalah sekitar satu kilogram.
RESEPI GULAI IKAN
HARUAN
BAHAN
BAHAN
4 ekor ikan haruan-
potong dua
1 ikat daun kesum
1 sudu kecil garam
2 keping asam
gelugor
BAHAN KISAR
4 biji bawang merah
2 biji bwang putih
1 inci lengkuas
1 inci kunyit
3 biji cili kering
1 liter air
1 kotak santan
PROSES MASAK
Siang dan bersihkan ikan dahulu sebab ikan haruan ni
agak hanyir.Lumur dengan garam atau jus limau nipis untuk buang lendir dan
hanyir ikan.
Masukkan semua bahan kisar ke dalam periuk. Masukkan garam dan asam keping.
Bila mendidih masukkan ikan dan daun kesum.Sesuaikan
rasa. Sedia untuk dihidang dengan nasi panas
No comments:
Post a Comment