Kuih Seri Muka
adalah sejenis kuih talam tradisi Malaysia. Kuih Seri Muka biasanya dibuat di
dalam talam yang besar yang berbentuk bulat ataupun segiempat sama atau
segiempat tepat. Selepas kuih telah masak, barulah ia dipotong menurut saiz
hidangan dalam bentuk yang dikehendaki.
Kuih Seri Muka
biasanya dihasilkan dalam dua lapisan dan secara tradisi berwarna hijau
(lapisan atas) dan putih (lapisan bawah). Ini kerana pada masa dahulu, daun
pandan digunakan sebagai pewarna dan lebih mudah didapati. Pada masa kini
terdapat beberapa warna makanan yang digunakan bagi menarik minat pembeli.
Lapisan bawah kuih
Seri Muka ini diperbuat dari pulut, manakala lapisan atasnya berasaskan telur
dan santan kelapa serta pewarna pandan.
RESEPI KUIH SERI MUKA
GULA MERAH
BAHAN
BAHAN
1 cawan beras pulut
1 1/4 cawan santan
cair
1/2 tsp garam
PROSES PENYEDIAAN
Basuh beras pulut
dan toskan.Masukkan beras pulut ke dalam loyang bersama dengan santan cair dan
juga garam Kukus sehingga masak
Setelah masak, sapu
sedikit minyak pada loyang segi empat 7 x 7 inci dan lapikkan dengan sehelai plastic
dan Masukkan pulut tadi ke dalam loyang dan tekan2 biar padat dan rata
BAHAN-BAHAN LAPISAN ATAS
200 gm gula melaka
( potong kecil-kecil ) 1/2 cawan air
1 cawan santan
pekat
2 biji telur
1 tbsp tepung
jagung
1/4 cawan tepung
gandum sudu besar lagi
1/2 tsp garam
PROSES PENYEDIAAN
Masak gula melaka
bersama 1/2 cawan air hingga gula larut.
Di dalam sebuah
mangkuk, campurkan semua bahan-bahan lain dan kemudian tapis masuk larutan gula
melaka/merah tadi. Kacau sebati hingga tiada ketulan.
Masakkan adunan di
atas api hingga naik wap. Tuang adunan ke atas lapisan pulut di dalam tadi dan
kukus selama 10 minit - 15 minit atau sehingga masak
Sejukkan kuih dan
potong dengan pisau plastik untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment