Sunday, December 17, 2017

RESEPI UDANG GALAH MASAK KARI

UDANG GALAH
Terdapat  lebih  daripada 100 spesis udang  air  tawar dari Genus Macrobrachium di seluruh dunia. Namun begitu , Udang Galah hanya boleh dijumpai  secara asli di  perairan  yang mempunyai hubungan  dengan  laut seperti sungai dan  juga di kawasan muara  sungai. Ia tidak terdapat di perairan yang  terkepung seperti tasik, lombong dan paya tetapi beberapa spesis  lain seperti  udang  gantung boleh dijumpai di  perairan  seperti itu. Kebanyakkannya memerlukan  kawasan  air payau  untuk pembiakkan   seperti  Udang Galah tetapi  ada   sebahagian daripadanya seperti udang gantung yang boleh membiak dalam air tawar. Beberapa spesis lebih suka kepada air yang  jernih dan ada juga yang suka mendiami kawasan berair keruh seperti Udang Galah.

RESEPI  UDANG GALAH MASAK KARI

BAHAN BAHAN
400gm Udang Galah
1 paket kecil rempah kari
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halba campur
1 tangkai daun kari
Sedikit serbuk cili/cili kisar – jika suka pedas
Air asam jawa
1 kotak santan kotak – agak cair
Kacang bendi
Tomato buah
Cili hijau – belah 2

PROSES MASAK
Panaskan minyak yang banyak dan tumis bawang bawang dan halba campur serta daun kari. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan cili serbuk/cili boh dan sedikit air.

Tumis sehingga rempah garing. Masukkan santan dan air asam jawa. Bila mendidih, masukkan Udang Galah . Kemudian masukkan bendi, tomato dan cili hijau.


Biarkan mendidih seketika kemudian dikecilkan api sehingga ianya pecah minyak. Masukkan garam dan serbuk perasa. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment