UDANG GALAH
Terdapat lebih
daripada 100 spesis udang
air tawar dari Genus
Macrobrachium di seluruh dunia. Namun begitu , Udang Galah hanya boleh
dijumpai secara asli di perairan
yang mempunyai hubungan
dengan laut seperti sungai
dan juga di kawasan muara sungai. Ia tidak terdapat di perairan
yang terkepung seperti tasik, lombong
dan paya tetapi beberapa spesis lain
seperti udang gantung boleh dijumpai di perairan
seperti itu. Kebanyakkannya memerlukan
kawasan air payau untuk pembiakkan seperti
Udang Galah tetapi ada sebahagian daripadanya seperti udang gantung
yang boleh membiak dalam air tawar. Beberapa spesis lebih suka kepada air yang jernih dan ada juga yang suka mendiami
kawasan berair keruh seperti Udang Galah.
RESEPI UDANG GALAH MASAK LEMAK DAN
NANAS
BAHAN BAHAN
400 gm udang galah saiz besar
1 biji saiz sederhana nanas madu (atas
sebarang nanas)
3 batang serai, diketuk
1 helai daun kunyit, disiat
1 liter santan cair
400 ml pati santan
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah
15 biji cili padi kampung warna hijau
1 1/2 inci kunyit hidup
3 keping hirisan nanas
PROSES PENYEDIAAN
Udang dibersihkan dan Nanas dikupas, kemudian
hiris sederhana tebal dan ketepikan.
Masukkan udang ke dalam periuk bersama serai
dan bahan2 kisar halus. Kacau dan masak hingga mendidih dan udang berubah
warna. Tuang santan cair, masukkan asam gelugor dan biar masak hingga
menggelegak, kecilkan api.
Tambah nanas dan masak sekejap. Tuang pati
santan, masukkan daun kunyit dan perasakan dengan garam secukupnya dan secubit
gula. Kacau sentiasa dan biar mendidih. Masak dengan api kecil hingga nanas
lembut sedikit. Hidangkan bersama nasi panas,
No comments:
Post a Comment