Sunday, December 17, 2017

RESEPI UDANG GALAH MASAK LEMAK DAN NANAS

UDANG GALAH
Terdapat  lebih  daripada 100 spesis udang  air  tawar dari Genus Macrobrachium di seluruh dunia. Namun begitu , Udang Galah hanya boleh dijumpai  secara asli di  perairan  yang mempunyai hubungan  dengan  laut seperti sungai dan  juga di kawasan muara  sungai. Ia tidak terdapat di perairan yang  terkepung seperti tasik, lombong dan paya tetapi beberapa spesis  lain seperti  udang  gantung boleh dijumpai di  perairan  seperti itu. Kebanyakkannya memerlukan  kawasan  air payau  untuk pembiakkan   seperti  Udang Galah tetapi  ada   sebahagian daripadanya seperti udang gantung yang boleh membiak dalam air tawar. Beberapa spesis lebih suka kepada air yang  jernih dan ada juga yang suka mendiami kawasan berair keruh seperti Udang Galah.

RESEPI UDANG GALAH MASAK LEMAK DAN NANAS


BAHAN BAHAN
400 gm udang galah saiz besar
1 biji saiz sederhana nanas madu (atas sebarang nanas)
3 batang serai, diketuk
1 helai daun kunyit, disiat
1 liter santan cair
400 ml pati santan
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah
15 biji cili padi kampung warna hijau
1 1/2 inci kunyit hidup
3 keping hirisan nanas

PROSES PENYEDIAAN
Udang dibersihkan dan Nanas dikupas, kemudian hiris sederhana tebal dan ketepikan.

Masukkan udang ke dalam periuk bersama serai dan bahan2 kisar halus. Kacau dan masak hingga mendidih dan udang berubah warna. Tuang santan cair, masukkan asam gelugor dan biar masak hingga menggelegak, kecilkan api.


Tambah nanas dan masak sekejap. Tuang pati santan, masukkan daun kunyit dan perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Kacau sentiasa dan biar mendidih. Masak dengan api kecil hingga nanas lembut sedikit. Hidangkan bersama nasi panas, 

No comments:

Post a Comment