Udang Lipan, udang
mentadak atau udang ronggeng (bahasa Inggeris:Mantis shrimp) merupakan sejenis
spesies udang yang diperdagangkan. Ia merupakan sejenis spesies udang laut.
Udang lipan atau
stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah
udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai
kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 centimetre (12 in)
panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di
Hawai. Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang
kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai
warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia
merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat
kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana
kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang
dan lubang.
RESEPI UDANG LIPAN
MASAK SOS
BAHAN BAHAN
500gm Udang Lipan saiz sederhana besar
5 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
garam dan gula secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih hingga wangi. Masukkan cili kisar, tumis seketika. Masukkan sos cili, sos tomato dan sotong. Kacau rata dan tutup periuk.
Biarkan Udang mendidih lebih kurang 3 minit. Buka tutup periuk dan masukkan garam dan sedikit gula. Kacau hingga kuah agak pekat sedikit dan tutup api. Sedia dihidang bersama nasi.
No comments:
Post a Comment