Kuih Apam atau
dipanggil ‘’apom’’ merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia.
Kuih apam ini biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna putih. Kadangkala
pewarna dicampur bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni. Kuih apam biasanya
gebu dan lembut.
Kuih apam ini
dihasilkan dengan menggunakan tepung beras dan yis dengan campuran air dan
gula. Adunan ini kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan kuih kecil dan
dikukuskan. Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan kuih atau tapai
digunakan bagi tujuan yang sama.
Kuih apam ini boleh
dihidangkan dengan pelbagai cara, sama ada dengan parutan kelapa yang agak muda
(“nyiur kulit hidup”) iaitu kelapa yang masih belum cukup tua atau dengan kuah
berempah (Terengganu).
RESEPI APAM GULA HANGUS
BAHAN BAHAN
1 cawan gula pasir*
1 cawan air panas*(*jadikan gula hangus)
2 biji telur
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin/butter
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.
PROSES
PENYEDIAAN
Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian
sejukkan. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin/butter,
kisarkan anggaran 3 minit
Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda
bikarbonat dan dikisarkan lagi.
Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan
minyak masak selama 45 minit.
Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik...kukus dlm 15
minit.
Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung
agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.
No comments:
Post a Comment