Ketam adalah
krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae).
Ketam dijumpai di
semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial,
khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya
sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah
hingga 4 m.
RESEPI KETAM BUNGA MASAK KARI
6 ekor ketam bunga dibelah
dua
2 sudu kecil herba
campur
4 sudu besar serbuk
kari ikan
1 tangkai daun kari
4 cawan santan
2 cawan air asam
jawa
Sedikit air Garam
dan gula secukupnya
BAHAN DIKISAR
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
3 cm halia
PROSES PENYEDIAAN
Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik baud an selepas
itu Masukkan herba campur, serbuk kari, daun kari dan tumis lagi sehingga pecah
minyak.
Kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit air dan
tumis lagi. Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa. Apabila kuah
mendidih, masukkan ketam, dan biarkan ia masak.
No comments:
Post a Comment