Sotong ialah
sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang.
BAHAN BAHAN
- 2 ekor sotong saiz besar
- 1/4 cawan santan pekat - maz guna santan tin
- 3 ulas bawang merah *
- 1 ulas bawang putih *
- 1/2 inci halia *
- 1 tangkai daun kari
- 1 kayu manis, 2 bunga lawang, 2 bunga cengkih, 3 bini buah pelaga (rempah 4 sekawan)
- 2 sudu besar serbuk kari ikan/udang - bancuh dan sedikit air
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar
- sedikit nisan/gula melaka
- sedikit air asam jawa
- garam, gula dan sedikit aji jika suka
- minyak untuk menumis secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
- Cuci sotong dan toskan, masukkan kepala dalam badan sotong dan cucuk dengan lidi agar tidak tercabut bila masak. Tumbuk lumat bahan bertanda *
- Panaskan minyak secukupnya dan tumis bersama daun kari, rempah 4 sekawan hingga naik bau. Masukkan serbuk kari, tumis biar pecah minyak, masukkan sedikit air dan tumis lagi sambil dikacau biar pecah minyak lama sikit
- Masukkan serbuk ketumbar, tumis sekejap, kemudian masukkan air asam jawa, nisan, garam, gula dan air dalam 1 cawan
- Masukkan sotong, sebatikan dan tutup periuk biar berwap dan sotong mesra dengan bahan rempah. Masukkan santan, masak seketika lagi biar mendidih dan suaikan secukup rasa.
No comments:
Post a Comment