Monday, December 18, 2017

RESEPI SOTONG SUMBAT CARA KELANTAN

Sotong ialah sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang.

RESEPI SOTONG SUMBAT CARA KELANTAN

BAHAN BAHAN
1 kilo sotong saiz sederhana yang segar         
½  kilo santan pekat                                  
3 ketul gula melaka                               
Pencungkil gigi  
1 cawan beras pulut                                           
10 helai daun pandan
Garam dan gula

PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan sotong, buangkan hitam dan kulitnya, toskan dan Basuh beras pulut dan rendam seketika dengan sedikit santan dan garam.

Ambil sotong, gunakan sudu kecil, masukkan beras pulut tadi sehingga separuh badannya.(jangan isi penuh nanti isi pulut yang terhasil keras dan mentah)

Ambil kepala sotong dan masukkan ke dalam badannya yang berisi beras pulut tadi. Cucukkan pengcungkil gigi depan dan belakang kepala.

Di dalam periuk, lapik bahagian dasarnya dengan daun pandan sehingga melitupi kesemuanya. Susun sotong biar memenuhi ruang dasar dan tindan perlahan di atasnya.

Masukkan santan pekat tadi bersama sedikit garam, dan gula melaka. Hidupkan api yang paling kecil, tutupkan periuk dan masak selama 30-45minit (hingga pulut dalam sotong tu masak). Santan tu akan pecah minyak. 

No comments:

Post a Comment