Sunday, December 17, 2017

RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK ASAM PEDAS

IKAN KEMBUNG
Kembung adalah nama sekelompok ikan laut yang tergolong ke dalam marga Rastrelliger, suku Scombridae. Meskipun bertubuh kecil, ikan ini masih dalam keluarga sama dengan tenggiri, tongkol, tuna, madidihang, dan makerel.
                
Kembung termasuk ikan pelagis kecil yang memiliki nilai ekonomi menengah, sehingga terhitung sebagai komoditas yang cukup penting bagi nelayan lokal. Kembung biasanya dijual segar atau diproses menjadi ikan pindang dan ikan asin yang lebih tahan lama. Ikan kembung yang masih kecil juga sering digunakan sebagai umpan hidup untuk memancing cakalang.

RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK     ASAM PEDAS
BAHAN BAHAN
5 ekor ikan kembung
1 cekak daun kesum
1 kuntum bunga kantan
1 batang serai  dititik
garam
minyak untuk menumis
1/2 cawan air asam
10 batang bendi
air secukupnya

BAHAN KISAR
18 tangkai cili kering direndam air panas seketika
9 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 batang cili merah
1 inc belacan

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak, tumis bahan kisar bersama serai. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya dan biarkan kuah mendidih

Masukkan daun kesum, dan garam secukup rasaMasukkan ikan. Biarkan ia mendidih dan ikan masak Masukkan bunga kantan dan bendi. Padam Api. Siap  Asam Pedas Ikan Kembung

No comments:

Post a Comment