SOTONG
Sotong ialah sejenis haiwan laut
dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang
satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang.
RESEPI SOTONG MASAK HITAM
BAHAN BAHAN
500gm sotong jangan buang dakwat
sotong
Bawang Besar ( Hiris )
Cili Merah ( Hiris )
kunyit
garam
Air Asam Jawa ( Kalau pekat lagi
bagus )
Minyak
BAHAN KISAR
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
4 tangkai cili hijau
PROSES MASAK
Sotong di cuci terlebih dahulu, dan
di toskan airnya. Dibiarkan air tersebut di toskan sehabis mungkin, Kalau
boleh, sotong tersebut di buang tulang sahaja, jangan buang dakwat hitam tu.
Bahan kisar tadi disatukan bersama,
kunyit, garam dan digaul rata, biar perap selama 15 minit, supaya rempah
tersebut dapat meresap dalam sotong tu nanti
Panaskan minyak, tumis sotong tadi, dan dibiarkan seketika, di gaul rata. Masukkan air perahan asam
jawa, dan biarkan selama 5 minit, dan di tutup api, tabur bawang besar dan cili
dihiris tadi, dan biarkan selama 5 minit sebelum dihidang.
No comments:
Post a Comment