Thursday, December 21, 2017

RESEPI TELUR MAYONG MASAK LEMAK CILI API

Telur ikan ialah telur dalaman yang matang dalam ovari, atau dilepaskan sebagai telur di luar bagi ikan dan sesetengah haiwan marin seperti udang, kekapis dan landak laut. Sebagai makanan laut, telur ikan digunakan sebagai bahan masakan dalam kebanyakan juadah mahupun dimakan secara mentah. Telur bagi haiwan laut, seperti ikan lumpsucker, hake dan salmon, merupakan sumber terbaik bagi asid lemak omega-3. Telur ikan sturgeon atau ikan lain merupakan produk yang digunakan untuk menghasilkan kaviar.

RESEPI TELUR MAYONG MASAK LEMAK CILI API
BAHAN BAHAN
500gm telur ikan mayong
Santan secukupnya
5 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup*
15 biji cili api*
asam keping
garam secukup rasa

PROSES MASAK
Tumbuk kunyit dan cili api sampai lumat. Bawang boleh jadi sebagai pilihan untuk dimasukkan sekali atau tidak.

Masukkan semua bahan dalam kuali. Masak dengan api perlahan, sentiasa kacau agar santan tidak pecah.

Tambahkan garam secukup rasa. Biar hingga telur ikan masak


(tambah hirisan cili, tomato, belimbing buluh dan sebagainya jika suka)

No comments:

Post a Comment