IKAN BAWAL
Ikan Bawal (Bramidae) merupakan satu
famili ikan dalam susunan Perciformes. Secara amnya ikan Bawal terbahagi kepada
dua jenis iaitu bawal putih dan hitam. Ikan bawal putih dikatakan lebih tinggi
permintaannya berbanding yang bawal hitam. Ikan Bawal banyak terdapat di Lautan
Hindi selain Afrika, Malaysia dan Jepun.
Ikan Bawal hidup dan berenang secara
berkumpulan. Biasanya pada musim tertentu bawal cermin boleh didapati dengan
banyak. Ia juga dikatakan sering didapati beriringan dengan udang di dasar
laut. Pergerakan spesies bawal dalam berkawan menjadikannya sebagai tangkapan
yang sesuai dengan menggunakan pukat. Bagaimanapun ia boleh ditangkap
menggunakan pancing dan rawai.
RESEPI IKAN BAWAL MASAK LADA HITAM
BAHAN BAHAN
4 ekor ikan bawal- sederhana besar-
guna ikan lain pun boleh
1 btng serai- di titik
Daun saderi/sup- dihiris halus
1 sudu besar lada hitam-tumbuk, saya
guna yg dah kisar kasar
2 sudu besar asam jawa-bancuh bersama
1/2 cwn air
2 sudu besar kicap jalen manis
Garam dan sedikit gula
Sedikit kunyit serbuk utk goreng ikan
Minyak secukupnya
1 cawan air atau secukupnya
BAHAN DI HIRIS
2 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cm halia
PROSES MASAK
Siang ikan, kelar permukaannya, cuci
bersih dan toskan. Gaul ikan bawal bersama garam dan serbuk kunyit. Goreng
hingga masak. Angkat, toskan dan
ketepikan dulu.
Tinggalkan sedikit minyak dlm kuali
dan tumis bahan yg di hiris tadi, masukkan juga serai yg diketuk tadi. Tumis
hingga naik bau. Setelah wangi, masukkan air asam
jawa. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Tambahkan sedikit air lagi jika
perlu
Masukkan ikan yg telah di goreng tadi
dan gaul sebentar. Perasakan...sekiranya dah cukup rasa, matikan api dan
hidangkan.Taburkan bersama daun sup yg dihiris halus. Sedap di makan bersama
nasi putih panas.
No comments:
Post a Comment