IKAN KEMBUNG
Kembung adalah nama sekelompok ikan
laut yang tergolong ke dalam marga Rastrelliger, suku Scombridae. Meskipun
bertubuh kecil, ikan ini masih dalam keluarga sama dengan tenggiri, tongkol,
tuna, madidihang, dan makerel.
Kembung termasuk ikan pelagis kecil
yang memiliki nilai ekonomi menengah, sehingga terhitung sebagai komoditas yang
cukup penting bagi nelayan lokal. Kembung biasanya dijual segar atau diproses
menjadi ikan pindang dan ikan asin yang lebih tahan lama. Ikan kembung yang
masih kecil juga sering digunakan sebagai umpan hidup untuk memancing cakalang.
RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK ASAM
BAHAN BAHAN
2 ekor ikan Kembung
3 ulas bawang merah yang dihiris kasar
3 ulas bawang putih yang dihiris kasar
1 biji bawang besar dihiris kasar
5 biji cili merah yang dihiris kasar
5 Biji cili Merah
1 jari halia atau dalam seinci halia dihiris kasar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 cawan perahan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa.
PROSES MASAK
Panaskan 2 sudu minyak dan masukkan semua bahan tadi kecuali ikan bawal dan air asam jawa sehingga naik bau.
Kemudian masukkan air asam jawa dan lepas tu masukkan ikan bawal yang telah digoreng tadi.. Siap untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment