Sotong ialah
sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang.
BAHAN BAHAN
- Sotong (500gm) - dicuci dan dipotong
- 5 tangkai cili kering-dipotong
- 1/2 inci halia-dihiris nipis
- 3 ulas bawang putih-diketuk
- 2 ulas bawang merah-dimayang
- 1 labu bawang besar-di hiris kasar
- 2 sudu besar sos tiram sedikit kicap manis dan masin sayuran(lobak, kacang buncis)
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan minyak dan goreng cili kering sampai garing. Masukkan halia dan bawang putih.
- Tumis hingga naik bau.masukkan bawang merah.tumis garing. -kemudian, masukkan sotong. setelah separuh masak, masuk sos tiram dan sos lada hitam dan juga kicap manis dan masin.(secukup rasa)
- Bila kuah dah agak pekat, masukkan bawang besar dan sayuran, biarkan layu seketika. -rasa masin dan manisnya. -sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment