Monday, December 18, 2017

RESEPI UDANG GALAH MASAK TOMYAM

UDANG GALAH
Terdapat  lebih  daripada 100 spesis udang  air  tawar dari Genus Macrobrachium di seluruh dunia. Namun begitu , Udang Galah hanya boleh dijumpai  secara asli di  perairan  yang mempunyai hubungan  dengan  laut seperti sungai dan  juga di kawasan muara  sungai. Ia tidak terdapat di perairan yang  terkepung seperti tasik, lombong dan paya tetapi beberapa spesis  lain seperti  udang  gantung boleh dijumpai di  perairan  seperti itu. Kebanyakkannya memerlukan  kawasan  air payau  untuk pembiakkan   seperti  Udang Galah tetapi  ada   sebahagian daripadanya seperti udang gantung yang boleh membiak dalam air tawar. Beberapa spesis lebih suka kepada air yang  jernih dan ada juga yang suka mendiami kawasan berair keruh seperti Udang Galah.

RESEPI UDANG GALAH MASAK TOMYAM


BAHAN BAHAN
400 gm udang galah
1 inci lengkuas
1 labu bawang besar
1 biji tomato - di belah 4
2 batang serai
3 helai daun limau purut
10 biji cili padi
1 tangkai daun ketumbar
2 sudu besar jus lemon / limau nipis
6 sudu besar sos ikan
2 sudu teh garam
2 sudu besar pes tomyam
2 sudu teh pes cili
2 sudu besar susu pekat manis
Air secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
Cuci bersih udang dan belah belakang serta buang kotoran.

lengkuas diketuk bersama serai untuk mengeluarkan aromanya. Masukkan air dalam periuk dan nyalakan api dapur. Bila air mendidih, masukkan lengkuas, serai, daun limau purut, garam dan pes tomyam dan renihkan sebentar.

Masukkan udang dan renih lagi dalam 2 minit. Ketuk cili padi dan masukkan ke dalam kuah tadi. Masukkan juga sos ikan, jus lemon, pes cili, bawang holland, tomato dan susu pekat manis.


Matikan api dan masukkan daun ketumbar. Hidangkan dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment