Sunday, December 17, 2017

RESEPI IKAN TENGGIRI MASAK ASAM PEDAS

IKAN TENGGIRI
Di Malaysia ikan tenggiri merupakan salah satu hidangan istimewa serta mempunyai nilai harga yang tinggi di pasaran. Bagi pemancing pula, ikan tenggiri merupakan salah satu sasaran wajib ketika memancing di laut. Ini kerana ikan tenggiri mampu memberi perlawanan hebat kepada pemancing. Ikan yang di gelar torpedo laut ini banyak terdapat di perairan kita. Lambakan ikan kembung, sardin, bilis, selar dan sotong di perairan negara kita menyebabkan ikan ini banyak terdapat di negara kita.

sebenarnya terdapat pelbagai spesis dan terdapat diseluruh dunia. Rupanya dan saiznya hampir sama dan amat sukar dibezakan. Di Malaysia, ikan tenggiri yang mendiami perairan laut kita ialah dari jenis Indo-Pacific king mackerel (Scomberomorus cavalla). Ikan tenggiri ialah spesis ikan yang bermigrasi setiap tahun. Kumpulan ikan ini akan bermigrasi beribu-ribu kilometer sehingga lautan Atlantic, Gulf Mexico, South China Sea, Andaman Sea, lautan Pacific semata-mata untuk mencari kumpulan ikan sebagai sumber makanannya.

RESEPI IKAN TENGGIRI MASAK ASAM PEDAS

BAHAN BAHAN
1 ekor ikan Tenggiri berat 500gm potong potong
1 cekak daun kesum
1 kuntum bunga kantan
1 batang serai  dititik
garam
minyak untuk menumis
1/2 cawan air asam
10 batang bendi
air secukupnya

BAHAN KISAR
18 tangkai cili kering direndam air panas seketika
9 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 batang cili merah
1 inc belacan

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak, tumis bahan kisar bersama serai. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya dan biarkan kuah mendidih

Masukkan daun kesum, dan garam secukup rasa Masukkan ikan. Biarkan ia mendidih dan ikan masak Masukkan bunga kantan dan bendi. Padam Api. Siap  Asam Pedas Ikan Tenggiri

No comments:

Post a Comment