Wednesday, December 20, 2017

RESEPI SOTONG MASAK PETAI

SOTONG
Sotong ialah sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang.

RESEPI SOTONG MASAK PETAI

BAHAN BAHAN
1 papan petai -  buang kulit
300gm  ekor sotong – potong bulat
1 mangkuk cili kering yang dikisar
7 biji bawang merah | dikisar
3 ulas bawang putih | dikisar
1 sudu makan pes tomato
½  mangkuk air asam jawa
2 biji tomato | dibelah 4
1 labu bawang besar | hiris
3 sudu makan minyak untuk menggoreng
Garam dan gula secukupnya

PROSES MASAK
Dalam kuali, panaskan minyak dan goreng sebentar petai. Angkat dan ketepikan. Kemudian menggunakan minyak yang sama, tumis bahan-bahan yang dikisar seperti cili kisar, bawang merah dan bawang putih.

Kemudian masukkan pes tomato, air asam jawa dan biarkan ia masak seketika. Apabila ia sudah mendidih, masukkan sotong dan petai.


Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa  Akhir sekali masukkan tomato dan hirisan bawang besar.

No comments:

Post a Comment