Sotong ialah
sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang.
BAHAN BAHAN
- 500gm sotong (sederhana besar) - dibuang kulitnya
- 100 gram beras pulut - direndam dengan 2 cawan santan selama 1 jam
- 2 cawan santan pekat - untuk kuah
- Sedikit halba
- 1 cm halia - dimayang
- 3 ulas bawang merah - dimayang
- Gula, garam dan perasa.
- lidi yang mencukupi
PROSES PENYEDIAAN
- Tanak beras pulut yang telah direndam bersama santan sehingga masak dan biarkan sejuk.
- Dan selepas itu masukkan beras pulut 3/4 ke dalam sotong dan sematkan dengan lidi dihujung kepala sotong. Ketepikan.
- Masukkan bawang, halba, halia,garam dan gula serta santan pekat dalam periuk.
- Kemudian,masukkan sotong dan kacau atas api yang sederhana sehingga sotong masak. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment