IKAN TENGGIRI
Di Malaysia ikan tenggiri merupakan
salah satu hidangan istimewa serta mempunyai nilai harga yang tinggi di
pasaran. Bagi pemancing pula, ikan tenggiri merupakan salah satu sasaran wajib
ketika memancing di laut. Ini kerana ikan tenggiri mampu memberi perlawanan
hebat kepada pemancing. Ikan yang di gelar torpedo laut ini banyak terdapat di
perairan kita. Lambakan ikan kembung, sardin, bilis, selar dan sotong di
perairan negara kita menyebabkan ikan ini banyak terdapat di negara kita.
sebenarnya terdapat pelbagai spesis
dan terdapat diseluruh dunia. Rupanya dan saiznya hampir sama dan amat sukar
dibezakan. Di Malaysia, ikan tenggiri yang mendiami perairan laut kita ialah
dari jenis Indo-Pacific king mackerel (Scomberomorus cavalla). Ikan tenggiri
ialah spesis ikan yang bermigrasi setiap tahun. Kumpulan ikan ini akan
bermigrasi beribu-ribu kilometer sehingga lautan Atlantic, Gulf Mexico, South
China Sea, Andaman Sea, lautan Pacific semata-mata untuk mencari kumpulan ikan
sebagai sumber makanannya.
RESEPI IKAN TENGGIRI MASAK PEDAS
BAHAN BAHAN
300gm isi ikan Tenggiri
Sedikit serbuk kunyit*
Sedikit garam*(*disatukan dan gaul rata2)
3 biji cili merah
3 biji Cili Hijau
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 biji buah keras
2 biji limau kasturi, ambil jusnya
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit hirisan daun bawang untuk hiasan
PROSES MASAK
Lumurkan ikan dengan campuran garam dan kunyit tadi hingga rata. Goreng ikan tadi, tapi jangan garing sangat,. Angkat dan toskan.
Tumbuk hancur cili merah, bawang putih, bawang besar dan buah keras tadi atau kisarkan bahan tersebut. Ketepikan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hancur atau kisar tadi hingga harum.
Masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau rata dan masak hingga pekat. Masukkan ikan goreng dan gaul rata-rata. Tuang jus limau kasturi, kacau dan masak sekejap. boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment