IKAN BAWAL
Ikan Bawal (Bramidae) merupakan satu
famili ikan dalam susunan Perciformes. Secara amnya ikan Bawal terbahagi kepada
dua jenis iaitu bawal putih dan hitam. Ikan bawal putih dikatakan lebih tinggi
permintaannya berbanding yang bawal hitam. Ikan Bawal banyak terdapat di Lautan
Hindi selain Afrika, Malaysia dan Jepun.
Ikan Bawal hidup dan berenang secara
berkumpulan. Biasanya pada musim tertentu bawal cermin boleh didapati dengan
banyak. Ia juga dikatakan sering didapati beriringan dengan udang di dasar
laut. Pergerakan spesies bawal dalam berkawan menjadikannya sebagai tangkapan
yang sesuai dengan menggunakan pukat. Bagaimanapun ia boleh ditangkap
menggunakan pancing dan rawai.
RESEPI IKAN BAWAL MASAK BERLADA
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan bawal bersaiz sederhana
Sedikit serbuk kunyit*
Sedikit garam*(*disatukan dan gaul
rata2)
3 biji cili merah
3 biji Cili Hijau
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 biji buah keras
2 biji limau kasturi, ambil jusnya
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit hirisan daun bawang untuk
hiasan
PROSES MASAK
Lumurkan ikan dengan campuran garam
dan kunyit tadi hingga rata. Goreng ikan tadi, tapi jangan garing sangat,.
Angkat dan toskan.
Tumbuk hancur cili merah, bawang
putih, bawang besar dan buah keras tadi atau kisarkan bahan tersebut.
Ketepikan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hancur atau
kisar tadi hingga harum.
Masukkan garam secukup rasa dan
sedikit gula. Kacau rata dan masak
hingga pekat. Masukkan ikan goreng dan gaul rata-rata. Tuang jus limau kasturi,
kacau dan masak sekejap. boleh matikan
api. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment