Monday, December 18, 2017

RESEPI GULAI UDANG GALAH

UDANG GALAH
Terdapat  lebih  daripada 100 spesis udang  air  tawar dari Genus Macrobrachium di seluruh dunia. Namun begitu , Udang Galah hanya boleh dijumpai  secara asli di  perairan  yang mempunyai hubungan  dengan  laut seperti sungai dan  juga di kawasan muara  sungai. Ia tidak terdapat di perairan yang  terkepung seperti tasik, lombong dan paya tetapi beberapa spesis  lain seperti  udang  gantung boleh dijumpai di  perairan  seperti itu. Kebanyakkannya memerlukan  kawasan  air payau  untuk pembiakkan   seperti  Udang Galah tetapi  ada   sebahagian daripadanya seperti udang gantung yang boleh membiak dalam air tawar. Beberapa spesis lebih suka kepada air yang  jernih dan ada juga yang suka mendiami kawasan berair keruh seperti Udang Galah.

RESEPI GULAI UDANG GALAH


BAHAN BAHAN
6 ekor udang galah
1/2 kg santan
1 asam keping
garam secukup rasa

BAHAN DIKISAR
1 labu bawang besar
1 inci kunyit
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 hiris lengkuas
2 tangkai cili merah
1 batang serai

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan santan, bahan kisar dan juga asam keping ke dalam periuk. Renihkan di atas api yang sederhana hingga menggelegak.

Tambahkan udang dan masak lagi hingga udang kecut. Masukkan garam dan kacau selalu. Setelah agak sebati bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi panas.

No comments:

Post a Comment