UDANG GALAH
Terdapat lebih
daripada 100 spesis udang
air tawar dari Genus
Macrobrachium di seluruh dunia. Namun begitu , Udang Galah hanya boleh
dijumpai secara asli di perairan
yang mempunyai hubungan
dengan laut seperti sungai
dan juga di kawasan muara sungai. Ia tidak terdapat di perairan
yang terkepung seperti tasik, lombong
dan paya tetapi beberapa spesis lain
seperti udang gantung boleh dijumpai di perairan
seperti itu. Kebanyakkannya memerlukan
kawasan air payau untuk pembiakkan seperti
Udang Galah tetapi ada sebahagian daripadanya seperti udang gantung
yang boleh membiak dalam air tawar. Beberapa spesis lebih suka kepada air yang jernih dan ada juga yang suka mendiami
kawasan berair keruh seperti Udang Galah.
RESEPI GULAI UDANG GALAH
BAHAN BAHAN
6 ekor udang galah
1/2 kg santan
1 asam keping
garam secukup rasa
BAHAN DIKISAR
1 labu bawang besar
1 inci kunyit
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 hiris lengkuas
2 tangkai cili merah
1 batang serai
PROSES PENYEDIAAN
Masukkan santan, bahan kisar dan juga asam
keping ke dalam periuk. Renihkan di atas api yang sederhana hingga menggelegak.
Tambahkan udang dan masak lagi hingga udang
kecut. Masukkan garam dan kacau selalu. Setelah agak sebati bolehlah diangkat dan
dihidangkan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment