Sunday, December 17, 2017

RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK SINGGANG

IKAN KEMBUNG
Kembung adalah nama sekelompok ikan laut yang tergolong ke dalam marga Rastrelliger, suku Scombridae. Meskipun bertubuh kecil, ikan ini masih dalam keluarga sama dengan tenggiri, tongkol, tuna, madidihang, dan makerel.
                
Kembung termasuk ikan pelagis kecil yang memiliki nilai ekonomi menengah, sehingga terhitung sebagai komoditas yang cukup penting bagi nelayan lokal. Kembung biasanya dijual segar atau diproses menjadi ikan pindang dan ikan asin yang lebih tahan lama. Ikan kembung yang masih kecil juga sering digunakan sebagai umpan hidup untuk memancing cakalang.

RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK SINGGANG
BAHAN BAHAN
5 ekor ikan kembung sederhana besar
2 biji bawang besar – dimayang halus
2 ulas bawang putih – nina ketuk ajerr
1 inci kunyit hidup – nina ketuk ajerr
2 batang serai – nina ketuk pas tu hiris besar-besar
1-2 biji cili padi – ketuk jer.. Kalau suka pedas sila buh segenggam. Hahaa..
1-2 biji cili merah dan cili hijau – hiris serong
1 keping asam gelugur
2 biji tomato – belah empat
garam, gula secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Ikan dibersihkan lalu ditoskan. Panaskan air dalam periuk dan masukkan bawang besar, bawang putih kunyit, serai dan cili padi. Rebus hingga mendidih. Kemudian masukkan asam gelugur, kacau dan biar mendidih.


Lepas tu masukkan pula ikan dan tomato bersama cili merah dan hijau. Kecilkan api. Setelah mendidih masukkan garam dan gula secukup rasa. Setelah masak boleh lah dihidangkan. Sedap makan bersama nasi panas-panas.

No comments:

Post a Comment