IKAN KEMBUNG
Kembung adalah nama sekelompok ikan
laut yang tergolong ke dalam marga Rastrelliger, suku Scombridae. Meskipun
bertubuh kecil, ikan ini masih dalam keluarga sama dengan tenggiri, tongkol,
tuna, madidihang, dan makerel.
Kembung termasuk ikan pelagis kecil
yang memiliki nilai ekonomi menengah, sehingga terhitung sebagai komoditas yang
cukup penting bagi nelayan lokal. Kembung biasanya dijual segar atau diproses
menjadi ikan pindang dan ikan asin yang lebih tahan lama. Ikan kembung yang
masih kecil juga sering digunakan sebagai umpan hidup untuk memancing cakalang.
RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK PAPRIK
|
BAHAN BAHAN
4 ekor ikan kembong size sederhana ,
dibersihkan digaul dengan garam & perasa serta digoreng hingga garing,
disusun diatas pinggan dan diketepikan.
4 biji bawang besar dihiris halus
4 ulas bawang putih dicincang halus
3 keping hirisan halia dihiris halus
2 batang serai dihiris halus
4 helai daun limau purut dihiris halus
2 sudu makan pes cili maepranom
sedikit air jika perlu (3 sudu makan)
garam & gula secukup rasa
minyak untuk menggoreng & menumis
sedikit bahan perasa
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang
besar hingga kekuningan dan layu. Masukkan
serai, halia, & pes maepranom, kacau hingga sebati dan naik bau.
Masukkan sedikit air, garam, gula, perasa
& daun limau purut. Kacau hingga sebati. Angkat dan tuangkan keatas ikan
kembong goreng yang telah tersedia didalam pinggan. sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment