Thursday, December 21, 2017

RESEPI IKAN HARUAN MASAK SUP

Ikan Haruan ialah sejenis ikan air tawar jenis karnivor. Ia merupakan spesies asli hutan hujan tropika boleh hidup dalam air payau dan biasa didapati di negara-negara rantau Asia Tenggara. Ia terbahagi kepada dua jenis iaitu bersaiz besar dinamakan Ikan Toman (Channa melanostoma) dan yang kecil ikan haruan (Channa striatus).

Terdapat 30 spesies ikan haruan di dunia dengan lapan jenis terdapat di Sarawak, dua di Sabah dan empat di Semenanjung Malaysia. Ikan Toman, Bujuk dan Haruan adalah dalam satu keluarga tetapi berlainan spesies.

Ikan Haruan dewasa menunjukkan perlakuan monogami selain mempunyai daya penguasaan wilayah yang cukup kukuh. Ikan Haruan boleh hidup dalam air yang bertakung, bergerak perlahan, cetek dan berlumpur. Bagaimanapun, kebiasaannya Haruan boleh didapati di kolam, sungai, tasik, terusan pertanian, sawah dan muara sungai. Berat kebiasaannya ikan Haruan hanyalah sekitar satu kilogram.

RESEPI IKAN HARUAN MASAK SUP 
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan haruan atau berat 500gm  (potong kecil dan bersihkan bersama asam limau)
5 ulas bawang merah (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
3 inci halia (hiris)
lada hitam dan lada putih tumbuk (ikut citarasa)
3 batang akar ketumbar (ketuk)
2 sup bunjut
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
7 kuntum cengkih
air secukupnya untuk kuah
daun sup, daun bawang,
jus limau
3 tangkai cili api (ketuk)
1 biji tomato (hiris)
garam dan perasa secukupnya
sedikit minyak untuk menumis

PROSES MASAK
Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan bahan hiris sehingga wangi.

Tambahkan secukupnya air dan sup bunjut. Setelah mendidih, masukkan ikan haruan  dan bahan-bahan lain. Rasa asam garamnya. Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment