kuih Peria merupakan sejenis kuih yang dibuat dengan menggunakan
tepung pulut dan popular di Malaysia. Kuih Peria secara tradisi menggunakan
daun dari pokok Pandan bagi memberi warna hijau. Ia berbentuk bujur dan
mempunyai inti kelapa manis.
RESEPI KUIH PERIA
BAHAN BAHAN
KULIT
250gms tepung pulut
200 ml santan
1/4 sudu teh garam
25gms minyak masak untuk sapuan
pewarna merah/hijau
daun pisang yang telah dipotong kecil
BAHAN
UNTUK INTI
250gms kacang hijau tanpa kulit
100 gms gula melaka
100 gms gula pasir
50 ml air
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu besar tepung pulut
PROSES
PENYEDIAAN
Rebus kacang hijau yang telah dibersihkan. Kalau nak empuk boleh
juga Rendam kacang hijau selama 4 – 5 jam sebelum direbus. . Rebus hingga masak dan
lenyek sedikit ketika masih panas.
Masak gula melaka, gula pasir, garam dan air kemudian masukkan
kacang hijau dan gaul rata. Sejukkan inti dan buat bulat bulat dan ketepikan.
Untuk doh: Uli tepung pulut dengan santan sehingga lembut.
Bahagikan doh kepada 2 bahagian dan warnakan mengikut warna kesukaan.
Kebiasaannya hijau atau merah.
Ambil doh sebesar ibu jari atau anggaran 15gms, isikan inti
didalamnya dan bentukkan seperti buah peria dengan lidi atau penyepit dan
sapukan sedikit minyak masak keatasnya. Letak di atas daun pisang yang telah
dipotong kecil. Buat hingga adunan habis.
Kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu
dengan api perlahan lebih kurang 8-10 minit. Siap
No comments:
Post a Comment