Monday, December 18, 2017

RESEPI IKAN GELAMA TAUCU

IKAN GELAMA
Ikan Gelama Papan atau nama saintifiknya Nibea soldado merupakan ikan air masin. Ikan Gelama Papan boleh ditemui dipersisiran berpasir termasuk Sabah dan Sarawak.

Ikan ini berwarna perak dan bergerak dalam kumpulan yang besar. Ikan ini berhabitat di persisiran pantai dan juga kawasan muara. Ikan ini biasanya bersaiz sederhana dalam lingkungan 1.5kg kebawah. Biasanya ikan ini dijadikan ikan masin dan menjadi makanan kegemaran rakyat Malaysia

Ikan Gelama Pisang / Gelama Bongkok atau nama saintifiknya Chrysochir aureus merupakan ikan air masin. Ikan Gelama Pisang boleh ditemui dipersisiran berpasir termasuk Sabah dan Sarawak.


RESEPI IKAN GELAMA TAUCU
BAHAN BAHAN
4 ekor ikan gelama  saiz sederhana potong 2
1 camca besar taucu
1 camca besar sos tiram
1 cawan air (atau secukupnya)
Sedikit sos ikan
Secubit gula
1 biji bawang besar saiz sederhana – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 batang cili merah  – dihiris
1/2 inch halia – dihiris
1 biji bawang besar – dihiris kasar utk hiasan

PROSES MASAK
Ikan disiang dan cuci bersih, lumur dengan sedikit kunyit dan garam, kemudian goreng dan toskan.

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, cili merah dan halia hingga harum dan keperangan

No comments:

Post a Comment